Varje gång jag tar med fiolen på något medeltida evenemang är det alltid någon som påpekar att fiolen inte fanns under medeltiden. Det stämmer och även om jag tycker att man borde acceptera fioler vid medeltida tillställningar så vore det roligt att äga en fiddla eller vielle som de också kallas. Det känns som att det är dags att bygga mig en.
Så börjar efterforskningarna. Inga medeltida fiddlor finns bevarade. Det enda man kan hänvisa till är texter och medeltida avbildningar av instrumenten. Och medeltida avbildningar är inte alltid trovärdiga. T.ex. så kan proportionerna vara väldigt underliga och instrument med 5 stycken avbildade stämskruvar kan vara avbildade med endast tre stycken strängar.
Fiddlor kommer i alla möjliga former men den här bilden känns som en bra form med en svagt insvängd midja. Fiddlan byggdes under medeltiden med samma metod som andra stränginstrument. Man började med ett massivt stycke trä och arbetade ut hals och kropp i samma stycke och limmade lock och greppbräda efteråt. Vi kan inte veta hur det såg ut innanför resonanslådorna eftersom inga instrument finns bevarade. Detta får man alltså gissa. men eftersom locket på en fiddla är platt behövs det förstärkningar på insidan för att det inte ska ge efter för trycket från strängarna.
Min konstruktion kommer vara av den nya tekniken i instrumentbygge som kom under renässansen. Här är inte kroppen uthugget ur ett och samma stycke trä. Jag kommer bygga sarg, lock, botten och hals i separata stycken. Detta borde resultera i ett mycket lättare instrument och då också ljudstarkare. Jag uppdaterar så fort något nytt händer på fiddla-fronten!
/Dennis
Du är fantastiskt duktig! Jag är imponerad. Jag har byggt instrument i snart 40 år, fiddlor, harpor, allt möjligt, nu försöker jag blåsinstrument (med varierat resultat)/ Max Carling
SvaraRaderahej
SvaraRadera